Maket Nedir?

MAKET NEDİR?

MİNYATÜR MEKET NEREDE YAPTIRILIR?

Maket, dilimize Fransızca’daki “maquette” sözcüğünden gelmiş olup, “mimarlıkta, sanayide ve bazı sanat dallarında yer alan eserlerin taslak durumundaki küçük örneği” olarak tanımlanmaktadır.

Minyatür ise yine Fransızca’daki “miniature” sözcüğünden Türkçe’ye geçmiş olup, hem resim sanatında kullanılan, hem de “bir şeyin küçük ölçekte kopyası veya benzeri” anlamına gelen bir terimdir (Türk Dil Kurumu Sözlüğü).

Maket sözcüğünün Türkçe’de tespit edilen ilk yazılı kullanımı 1933 yılında yayınlanan Cumhuriyet gazetesindedir; “Sanatkârlar Kayseri fabrikasının bir buçuk metre yüksekliğinde bir maketini yapmışlardır”. Bu cümleden anlıyoruz ki ülkemizde 1933’te veya daha öncesinde bir fabrikanın maketi hazırlanmış ve basına konu olmuş. Her ne kadar bu tip maket çalışmaları eski yıllardan bu yana devam etse de;  gelişen teknoloji, yeni çıkan malzemeler ve sadece bu alana odaklanarak uzmanlaşan kişiler sayesinde ortaya bambaşka ve modern bir maketçilik anlayışı çıkmıştır.

Maketlerin ve minyatür maketlerin birçok çeşidi vardır. Bunlar; konut ve yerleşim proje maketleri, resmi ve ticari maketler, endüstriyel ve teknolojik maketler, kentsel tasarım maketleri, yarışma maketleri, tefrişli kat ve kesit maketleri, arazi maketleri, prototip maketler, stand maketleri, ışıklandırılmış maketler, öğrenci maketleri ve perspektif çalışmalar olarak sıralanabilir. Daha sonraki yazılarımızda maket türlerini daha detaylı olarak ele alacağız.

MİNYATÜR MAKET NEREDE YAPTIRILIR?

Maket, minyatür ve mimari maket yaptırmak için firmalar işinde uzman profesyonel maket firmaları aramaktadır. Sorunsuz ve kesintisiz olarak hizmet verecek bir maket firması ile çalışmak oldukça önemlidir. Projenin veya ürünün lansman tarihinden önce ve taahhüt edilen zamanda mimari maket uygulamasının tamamlanması, maket tesliminin yapılması ve minyatür montajının tamamlanması en önemli ihtiyaçtır. Ayrıca maket uygulamasının projenin aslına uygun ve tam anlamıyla gerçekçi olması bu işi yapan maket firmasının profesyonelliğine, bilgi ve birikimine ve marifetine bağlıdır.

20 yıllık maketçilik ve mimari maket tecrübesiyle Türkiye genelinde maket ve minyatür alanında marka bir firma haline gelen Ateş maket tüm maket tasarım ihtiyaçlarınızda size profesyonel hizmet sunmaktadır.