Mimari Maket ve Minyatür | Aslında Onlar Her Yerde

MİMARİ MAKET VE MİNYATÜR

ASLINDA ONLAR HER YERDE

Her ne kadar mimari maket ve minyatür kavramları hayatımızda az yer kaplıyormuş gibi görünse de, farklı bir açıdan baktığımızda karşımıza ilginç bir tablo çıkar. En eski çağlardan beri insanoğlu, gerçek hayattaki çeşitli figürleri ve eşyaları küçülterek yeniden yaratma ihtiyacı hissetmiştir. Bir müzeye ya da oyuncakçıya gittiğinizde bile dikkatle bakarsanız buna şahit olabilirsiniz.

Çoğu oyuncak, gerçek nesnelerin birebir ölçülerde küçültülmüş halidir, yani bir nevi minyatürüdür. Hangimiz küçükken minik arabalarla, minik mutfak takımlarıyla oynamadık ki? Oyuncak maketler ise dünyanın her yerinde hem çocuklar, hem de yetişkinler tarafından çok sevilmektedir. Belki yanına bile yaklaşamadığımız o dev uçaklar, gemiler, denizaltılar, oyuncak maketler sayesinde bizim için ulaşılabilir hale gelir. Onların içini, dışını keşfetmek, çalışma mantığını anlamak, parçalarını görmek maket sayesinde mümkün oluverir. Maket; mekana, zamana ve paraya bağlı engelleri aşmamızı sağlayan bir araç oluverir.

Eski çağlara ait eşyaların sergilendiği müzelerde, gerçeğinin minyatürü olan çeşitli objelere rastlayabilirsiniz. Orada görürüz ki, insanoğlu her zaman çeşitli nesneleri küçültülmüş boyutlarda yeniden yaratmaya meraklı olmuş, minyatür boydaki eşyalara ilgi duymuştur. Evlerimizde süs olarak kullandığımız biblolar da genelde doğadan ya da insan yaratımı eşyalardan minyatürleştirilerek yapılmıştır. Minik figürler ve biblolar, çoğu kişi tarafından çok şirin bulunur ve insanlar gözlerini onlardan alamazlar. Bazı kişiler için ise bu minyatür nesneler bir tutkudur. Çevrenizde mutlaka oyuncak, biblo ya da figürin koleksiyonu yapan birileri vardır.

Tüm bunları düşündüğümüzde, insanların çağlar boyu maket ve minyatür kavramlarına ne kadar yakın olduğunu, bu kavramların hayatımızda ne kadar geniş yer kapladığını anlarız. Sitemizde tanıttığımız işimiz olan “mimari maket” ve “minyatür” kavramlarına ise diğer yazılarımızda yer vereceğiz. Ancak temel farklardan birini burada vurgulamak gerek: Mimari maket, kimi zaman henüz inşa edilmemiş bir binanın temsili figürü olduğu için, potansiyel alıcıları hayal etmeye çalışmaktan kurtarır ve önlerine somut bir gerçeklik koyar. Bu yönüyle hem satıcı, hem alıcı için büyük faydalar sunar.